Telefoon: 03 230 81 81

Veiligheidskenmerken beschermen patiënten tegen vervalste geneesmiddelen

Op verpakkingen van geneesmiddelen die alleen op voorschrift verkrijgbaar zijn, moeten vanaf 9 februari 2019 volgens de nieuwe Europese richtlijn veiligheidskenmerken staan. Met deze kenmerken kan de apotheek de echtheid van de geneesmiddelen controleren en zo patiënten beter beschermen tegen vervalsing.

Achter vervalste medicijnen kunnen geneesmiddelen met onjuist vermelde, verdunde of ontbrekende bestanddelen schuilgaan. Door een bedrieglijk echte verpakking of een nieuwe verpakking in originele dozen worden handelaren en patiënten misleid over de werkelijke inhoud. Volgens een schatting van de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) is wereldwijd meer dan 10% van alle in omloop zijnde medicijnen vervalst. De mogelijke gevolgen: in de overtuiging dat patiënten met echte medicijnen te doen hebben, nemen deze zonder het te weten niet-werkzame of zelfs schadelijke stoffen in met mogelijk verstrekkende gevolgen voor hun gezondheid.

 

Veiligheidskenmerken

Op de buitenverpakkingen komen 2 veiligheidskenmerken:

  • Een uniek kenmerk (unique identifier) die is verwerkt in een blokjescode (2D barcode).
  • Een zogenoemd anti-sabotagekenmerk, bijvoorbeeld een zegel op de buitenverpakking. Hieraan kan de apotheker zien dat de verpakking niet eerder is geopend.

Apotheek verantwoordelijk voor controle

  • Voor de apothekers verandert met de invoering van de veiligheidskenmerken een aantal zaken. Zij worden namelijk verantwoordelijk voor de controle van de kenmerken, voordat ze de geneesmiddelen aan de patiënten meegeven.
  • In het unieke kenmerk (de 2D code) is het productnummer, serienummer, batchnummer en de vervaldatum opgenomen. Daarnaast moet deze informatie ook voor het oog leesbaar op de buitenverpakking staan. De 2D code is gelinkt aan een uniek nummer in de Europese databank, waar alle unieke kenmerken worden toegekend. De apotheek moet de 2D code op de verpakking scannen en daarmee deactiveren. Ook moet hij de verzegeling controleren.
  • De apotheek controleert hiermee de identiteit en echtheid van de geneesmiddelen. Stel dat bij de controle van de 2D code blijkt dat deze verpakking al is gedeactiveerd, dan kan het geneesmiddel niet mee gegeven worden aan de patiënt.

Kruispunt Apotheek controleert dit steeds voor U! Zodoende bent U steeds zeker van de kwaliteit en échtheid van de door ons aangeboden geneesmiddelen!

Bron: CBG
Author Info

Michaël Dehaen