Telefoon: 03 230 81 81
Reisziekte Wagenziekte Autovakantie

Op vakantie met de wagen? Zo bereid je je voor…

Op familievakantie gaan met de wagen is fijn, maar hoe laat je alles vlot verlopen? En hoe blijf je in topvorm achter het stuur? Hieronder vind je enkele tips waar je zeker en vast mee rekening moet houden.

Wat je zeker mee moet nemen

  • Medicijnen tegen wagenziekte. Je vindt heel wat geneesmiddelen in de vorm van pilletjes om wagenziekte tegen te gaan.
  • Drankjes/ eten om alert te blijven. Maar let op: drink niet te veel drankjes met cafeïne in, deze kunnen bij overmatig gebruik een negatief effect op je lichaam hebben.
  • Genoeg water om gehydrateerd te blijven.
  • Algemene geneesmiddelen zoals pijnstillers, allergiepillen enzovoort … Medicijnen die je in het dagelijks leven veel gebruikt. Want in het buitenland zijn niet alle medicijnen te vertrouwen.

Hoe blijf je alert achter het stuur?

Als je een lange weg hebt af te leggen met de wagen, is het belangrijk om zo alert mogelijk te blijven. Want vermoeidheid is vijand nummer 1 voor de vakantieganger. Je vertrekt dus best goed uitgerust en stopt minstens één keer om de twee uur. Neem een kwartiertje pauze, loop wat rond of doe een dutje als je héél moe bent. Sla geen rustpauze over, ook niet als het nog maar 100 km rijden is. Want de meeste ongevallen vinden plaats tijdens de laatste kilometers van de reis. Als je te moe bent, is het beter om te wachten dan alsnog te rijden. Het risico op slaperigheid is 3 maal hoger om 16 uur dan om 10 uur. Nog een kleine tip: om vermoeidheid te voorkomen, zet je best geen verwarming op in de wagen. Dit werkt vermoeidheid in de hand.

Hoe voorkom je wagenziekte?

Het kan iedereen wel eens overkomen, wagenziek worden tijdens een autorit. Als je hier gevoelig aan bent, neem je best je voorzorgen. Eet een lichte maaltijd voor je vertrekt en drink water. Koffie, frisdrank of alcohol wordt afgeraden. Doe waar mogelijk ook een raampje open om frisse lucht binnen te laten. Als het kan, is het beter om vooraan naast de bestuurder te zitten. Zodat je mee de weg kan volgen en goed naar buiten kunt kijken. Dit is essentieel, want je wordt sneller wagenziek als je een boek leest of op je smartphone speelt. Als je echt misselijk wordt, kan je medicijnen innemen of een koekje/droog brood eten. Het is ook handig om kotszakjes te voorzien in je wagen. 🙂

Een belangrijke tip wanneer je medicijnen wil innemen als je achter het stuur zit of last hebt van wagenziekte: sommige medicijnen kunnen sufheid en een verminderde concentratie als gevolg hebben. Raadpleeg op voorhand je apotheker als je met twijfels zit.

Author Info

netcomm_experts