Telefoon: 03 230 81 81
Muggenbeet

Muggenbeet? Weg met die jeuk!

Muggenbeet

Je zit op een zwoele zomeravond lekker op het terras of in de tuin, begint het opeens ontzettend te jeuken op je been. Het is weer zover: een muggenbeet. Dit gevoel wordt bevestigd als je vervolgens met je handen loopt te zwaaien om het gezoem rond je hoofd te stoppen.  Dat wordt de rest van de avond krabben. Of toch niet? Wat kan je doen om de jeuk te verminderen of nog beter, hoe voorkom je een muggenbeet?

Waarom steken muggen überhaupt?

Vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. En daar zijn wij het slachtoffer van. Mannetjes steken echter niet, zij zuigen nectar uit bloemen.

Waarom jeuken die muggenbulten zo?

De mug injecteert  een substantie in de ader die onder andere  voorkomt dat de bloedvaten vernauwen en het bloed gaat stollen. Zo kan de mug blijven ‘drinken’. In ons lichaam komen stofjes vrij die het muggenspeeksel onschadelijk maken. Dit veroorzaakt die irritante jeuk.

Behandeling muggensteek

Je kunt proberen de jeuk te verminderen door een koude doek op de bult te leggen of er azijn op te doen. Er zijn daarnaast verschillende middeltjes om de jeuk te verzachten, zoals bv. mentholpoeder, fenigel, afterbite,… Ook zalfjes met calamine en zink helpen. Je kunt ook een antihistaminicum proberen. Dit wordt gebruikt om de allergische reactie in het lichaam tegen te gaan.

Muggenbeet voorkomen

Op die jeuk zit je zeker niet te wachten, dus die ellende kan je maar beter voorkomen. Wat kun je tegen muggen doen?

  1. Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen. Bij voorkeur lichtgekleurde kleding;
  2. Slaap onder een klamboe of plaats muggenramen voor openstaande deuren en ramen;
  3. Gebruik een insectenwerend middel, bv. deet, IR3535,…
  4. Gebruik een anti-muggenstekker.
  5. Gebruik een armband op basis van essentiële oliën, bv. Parakito,…

Een muggenbeet is vervelend en daarom is het verstandig om je ertegen te beschermen. Zeker in tropische landen waar malaria voorkomt. Hiervoor gelden strengere preventiemaatregelen.  Kijk dit goed na als je op vakantie gaat waar malaria voorkomt.

Wist je dat?

  1. Muggen ’s nachts het beste ruiken;
  2. Vitamine B mogelijk helpt om muggen op afstand te houden. Echter is dit nog niet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.
Author Info

netcomm_experts