Telefoon: 03 230 81 81

Griepvaccinatie 2018-2019

Seizoensgriep: nieuwe aanbevelingen vaccinatie 2018-2019

De Hoge Gezondheidsraad houdt zich voor het komende winterseizoen 2018-2019 aan de bestaande aanbevelingen voor vaccinatie tegen seizoensgriep. Dit jaar zullen drie quadrivalente vaccins beschikbaar zijn.

Volgende doelgroepen moeten prioritair gevaccineerd worden.

Groep 1: Personen met een risico op complicaties

  • zwangere vrouwen,
  • chronisch zieken met leeftijd > 6 maanden,
  • personen met leeftijd > 65 jaar,
  • personen die verblijven in een instelling,
  • kinderen > 6 maanden onder langdurige aspirinetherapie.

Groep 2: Personen werkzaam in de gezondheidssector

Groep 3: Personen die onder hetzelfde dak wonen als groep 1 of kinderen jonger dan 6 maanden.

Daarnaast is het ook zinvol om alle personen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, zoals die uit groep 1. Naast het verhoogde risico dat ze complicaties bij griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogt. Het gaat vooral om personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig (BMI>30) zijn.

De risicogroepen zijn niet gewijzigd ten opzichte van vorige seizoenen. Behalve dat nu wordt aanbevolen om zwangere vrouwen te vaccineren ongeacht de fase van de zwangerschap, waar dit voordien alleen gold voor vrouwen in het tweede en derde zwangerschapstrimester.

Drie quadrivalente vaccins

Dit winterseizoen zijn drie quadrivalente vaccins beschikbaar. Ten opzichte van de trivalente vaccins beperken de tetravalente vaccins de kans op mismatch tussen de influenza B-viruscomponent in het vaccin en de circulerende influenza B-virussen. Er zijn dus geen trivalente vaccins meer.
De drie beschikbare vaccins zijn geïnactiveerde inspuitbare vaccins. Alpharix-Tetra® en Vaxigrip Tetra® zijn geregistreerd voor iedereen boven de zes maanden. Influvac Tetra® is geregistreerd vanaf 18 jaar.
Wanneer de arts op het voorschrift ’influenzavaccin’ vermeldt in plaats van een specialiteitsnaam, mag de apotheker een van de drie vaccins afleveren.

Deze quadrivalente vaccins zijn geregistreerd met een dosis van 0,5 ml. Op basis van gegevens over de vaccinveiligheid beveelt de HGR aan om ongeacht de leeftijd, dus zuigelingen van 6 tot 36 maanden inbegrepen, de volledige dosis van 0,5 ml van het vaccin toe te dienen. Het is immers aangetoond dat deze dosis een betere immunogeniciteit oplevert zonder meer bijwerkingen te veroorzaken.

Kinderen jonger dan 9 jaar die voor de eerste keer gevaccineerd worden, hebben een tweede dosis van het vaccin nodig binnen de 4 weken.

Author Info

Michaël Dehaen