Telefoon: 03 230 81 81
Zonnebrand

Eerste hulp bij zonnebrand

De hittegolf en het stralend zonnetje van de afgelopen weken verhogen de kans op een verbrande huid. Waarom zijn mensen zo zuinig met het smeren van zonnecrème? Om een bruin velletje te krijgen natuurlijk! Geen goed idee, want een zonverbrande huid is gevaarlijk en kan zorgen voor een hele hoop complicaties.

Wat is een zonverbranding?

Als je huid rood ziet en verbrandt is door de zon, dan wil dat zeggen dat je huid beschadigd is door een overmatige blootstelling aan UV-stralen. De rode huid is een waarschuwing dat je te lang onbeschermd in de zon hebt doorgebracht. Een rode huid is de eerste stap, vervolgens verliest je huid vocht en zal het dehydrateren, waardoor er een trekkerig gevoel kan ontstaan. Zonnebrand is niet alleen pijnlijk, het verhoogt ook de kans op versnelde huidveroudering met rimpels en om later huidkanker te krijgen. Dus goed insmeren met zonnecrème is een must.

De kans op zonverbranding is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, huidtype, zonnekracht, de tijd die je in de zon spendeert … Iemand met een bleke huid neemt beter extra voorzorgen als ze tijd doorbrengen in de zon, iemand met een donkere huid heeft hier minder behoefte aan. Een bruine kleur biedt een lichte bescherming, maar enkel tegen UVB-stralen. Je moet dus nog altijd zonnecrème gebruiken om je te beschermen tegen alle huidaandoeningen die veroorzaakt worden door UVB- en UVA-stralen.

Kinderen zijn trouwens extra kwetsbaar in de zon. Omdat ze in volle ontwikkeling zijn en hun huid dunner en gevoeliger is dan die van volwassenen. Een langdurige blootstelling en een ernstige zonverbranding tijdens de kindertijd kunnen later invloed hebben op de ontwikkeling van huidkanker.

Waarom vervelt je verbrande huid?

Een verbrande huid vervelt een paar dagen nadat je die rode huid hebt opgelopen. Vervellen na verbranding is een reactie van je lichaam om beschadigde cellen, die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. Deze massale verwijdering van beschadigde cellen kan ertoe leiden dat er grote velletjes ontstaan op je lichaam, die je er gemakkelijk kan aftrekken. Deze worden later vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag.

Hoe verzacht je de pijn?

  • Neem een pijnstiller, deze helpt tegen de pijn, roodheid en zwelling
  • Drink koud water
  • Neem een koud bad of een koude douche
  • Draag comfortabele losse kleren om meer irritatie en pijn te vermijden
  • Gebruik een zalf met aloë vera
  • Smeer aftersun op je rode huid
Author Info

netcomm_experts